Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Διαταραχή Πανικού...με μια πρώτη ματιά!


"Ξεκίνησα να πηγαίνω σε ψυχολόγο από τη μέρα που έπαθα την πρώτη μου κρίση. Ήμουν για ψώνια, όταν ξαφνικά άρχισα να νιώθω δυσφορία, ζαλάδα, ταχυκαρδία...γενικά ότι έχανα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πολύ σύντομα ήμουν και πάλι καλά, αλλά από εκείνη τη στιγμή φοβόμουν μήπως μου ξανασυμβεί. Απέφευγα το να πηγαίνω για ψώνια, ενώ σιγά-σιγά άρχισα να αποφέυγω κι άλλες εξωτερικές δραστηριότητες αλλά και μέρη, καθώς μόνο στο σπίτι μου αισθανόμουν ασφαλής."

Έχουμε ξαναναφέρει σε προηγούμενο άρθρο πως το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό και παραγωγικό, όχι όμως όταν υπάρχει στη μέγιστη ποσότητά του. Το άγχος μπορεί να σκοτώσει! Έχουν διαγνωστεί πολλές ψυχικές διαταραχές με βασικό σύμπτωμα το άγχος. Μια από αυτές είναι η Διαταραχή Πανικού (με ή χωρίς Αγοραφοβία).


Τί εννοούμε όταν λέμε ότι έπαθα Κρίση Πανικού;

Η Κρίση Πανικού δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάποια διαταραχή, ούτε αποτελεί διάγνωση από μόνη της, αλλά παρουσιάζεται σε διάφορες διαταραχές όπως π.χ. στην Διαταραχή Πανικού. Αφορά ένα σύνολο σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία μας προκαλούν φόβο, και κορυφώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου αυτό των 10 λεπτών). Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και απροσδόκητα, να εμφανιστεί λόγω κάποιου συγκεκριμένου στρεσογόνου ερεθίσματος ή απλά να εμφανιστεί, χωρίς λόγο και αιτία, μόνο και μόνο από το να το σκεφτόμαστε πολύ έντονα. Καθώς μιλάμε για σωματικά προβλήματα συχνά θεωρούμε πως έχουμε κάποιο οργανικό πρόβλημα.
Πιο αναλυτικά τα σωματικά συμπτώματα: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, ασφυξία, μούδιασμα, ναυτία κτλ.
Επίσης παρουσιάζονται και ψυχικά συμπτώματα όπως: αποπροσωποποίηση, φόβος απώλειας ελέγχου, φόβος ελέγχου κτλ.


Τί εννοούμε όταν λέμε ότι έχω Αγοραφοβία;

Όπως η Κρίση Πανικού έτσι και η Αγοραφοβία δεν αποτελεί διάγνωση από μόνη της, κοινώς δεν υπάρχει από μόνη της.
Νιώθουμε έντονο φόβο και άγχος όταν βρεθούμε σε κάποιο κλειστό μέρος με πολύ κόσμο, καθώς νιώθουμε ότι όλο το περιβάλλον στρέφεται εναντίον μας, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, και μάλιστα, νιώθουμε πως αν πάθουμε Κρίση Πανικού δεν μπορεί κανείς να μας σώσει. Το αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουμε τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο. Ουσιαστικά, στην αγοραφοβία δεν έχουμε πάθει Κρίση Πανικού απλά φοβόμαστε ΜΗΝ την πάθουμε!


Πότε υπάρχει Διαταραχή Πανικού;

Για να υπάρχει Διαταραχή Πανικού πρέπει να υπάρχουν και δυο βασικά κριτήρια:

1.πρέπει να έχουμε βιώσει τουλάχιστον δυο ξαφνικές (χωρίς κάποια αιτία ή ερέθισμα) Κρίσεις Πανικού.
2.ένα μήνα τουλάχιστον ζούμε φοβούμενοι μήπως ξαναπάθουμε μια τέτοια κρίση και αποφέυγουμε καταστάσεις και μέρη που πιθανώς να τις προκάλεσαν.

Η Διαταραχή Πανικού εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και μάλιστα η πρώτη κρίση θα παρουσιαστεί στα 35 χρόνια ζωής. Αν εμφανιστεί αργότερα καλό θα ήταν να αναζητηθούν οργανικά αίτια. Μπορεί να υπάρχει μια παύση στην εμφάνιση των κρίσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ωστόσο σίγουρα συνίσταται θεραπεία. Η Διαταραχή Πανικού μπορεί να συνυπάρξει και με Αγοραφοβία.