Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι άνδρες δεν κλαίνε...μονάχα πονάνε!


''οι άνδρες αγαπούν με τα μάτια τους...οι γυναίκες με τα αφτιά τους...''

Στις κλειστές κοινωνίες του 70' ο άντρας αντιπροσώπευε το μοντέλο του κυνηγού, του σκληρού και δυνατού της σχέσης. Τους προβληματισμούς και τα συνασθήματά του δεν τα εξέφραζε ούτε στην σύντροφό του. Από την άλλη, η γυναίκα αποτελούσε το μοντέλο του θηράματος, του αδύναμου ανθρώπου που έχει ανάγκη από προστασία και στοργή, συναισθηματικές καταστάσεις που η ίδια εξωτερίκευε στο μέγιστο. Αν έρθουμε στην εποχή μας τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Παρατηρείται μια σύγχυση στους ρόλους των δυο φύλων, καθώς πλέον, συναντάμε άνδρες που είναι ντροπαλοί  και πιο συνεσταλμένοι, κι από την άλλη γυναίκες δυναμικές και ανεξάρτητες. Τα πρότυπα έχουν καταρριφθεί και πλέον συναντάμε τα πάντα στους πάντες.



Τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα βιώματά του. 
Π.χ. Αν ένα αγόρι έχει ανατραφεί με την εικόνα του σκληρού και ανατολίτη άνδρα αυτό θα είναι και στην ενήλικη ζωή του. Το ερώτημα είναι, τί γίνεται με τέτοιους άνδρες που δεν εκφράζονται ούτε στο ελάχιστο για το πως νιώθουν και η σύντροφός τους είναι σε μια διαρκή αμφιβολία;


Αυτός ο τύπος άνδρα δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, με άμεση συνέπεια η σύντροφός του να νιώθει ανασφαλής και πολλές φορές να αναζητά την σιγουριά σε άλλους συντρόφους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
-Υπήρχε ανέκαθεν το πρότυπο πως ο άνδρας πρέπει να είναι σκληρός και δυναμικός. Πως δεν πρέπει να κλαίει και να παραπονιέται γιατί αυτό μηδενίζει τον ανδρισμό του. Συνεπώς, το να εκφράσει τα συναισθήματά του ένας άνδρας δηλώνει αδυναμία. Θέλει να είναι αυτόνομος και ελεύθερος.

-Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι συναισθηματικές και όντα που επιθυμούν και αποζητούν τη σχέση, ενω οι άνδρες φοβούνται τις δεσμεύσεις αδυνατώντας παράλληλα να αναγνωρίσουν το πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Γι'αυτούς πάντα το να πουν ''Σ'αγαπώ'' θα'ναι πολύ νωρίς.

-Οι άντρες δεν μιλάνε πολύ. Αυτός ο τύπος άνδρα είναι των πράξεων. Για τους άντρες  1+1=2, δεν υπάρχει τίποτα σύνθετο στο μυαλό τους παρά μόνο η ουσία. Τα λόγια είναι μέσον πληροφόρησης κι όχι έκφρασης συναισθημάτων,προτιμούν τις πράξεις.

Πότε ανοίγεται ένας άντρας;

Ακόμα κι αυτός ο τύπος άντρα ανοίγεται κάποια στιγμή. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν νιώσει οικειότητα. Πολλές φορές οι άντρες προκειμένου να μην χάσουν την ελευθερία τους αποστασιωποιούνται από τις συντρόφους τους, κλείνονται στη σπηλιά τους και επανέρχονται μέσα στη σχέση όταν νιώσουν ότι η ελευθερία τους είναι εξασφαλισμένη. Η αίσθηση οικειότητας, ασφάλειας και ελευθερίας σε συνδιασμό με το να μην κατακρίνονται και να μην υποβιβάζονται οι πράξεις τους από την σύντροφό τους, τους οδηγούν αυτοβούλως στο να μπουν στη σχέση και να ανοιχτούν ολοκληρωτικά.