Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Το σεξ μέσα στη σχέση...ή η σχέση μέσα στο σεξ!


"Το σεξ είναι το σημαντικότερο κομμάτι μέσα σε μια σχέση":πρόκειται για μια φράση πολύ της μόδας, η οποία προβάλλεται διαρκώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαδίδεται αστραπιαία. Τα πάντα γύρω μας σχετίζονται με το σεξ και πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το σεξ είναι πολύ σημαντικό και για τα δυο φύλα. Το σεξ σηματοδοτεί τη διαφυλική συνύπαρξη των δυο φύλων, ακόμα κι αν πλέον προβάλλεται ένα πιο απελευθερωμένο σεξιστικό σεξ, η οποία καθιστά τον άντρα πιο επιτυχημένο, δυνατό και αρεστό, και τη γυναίκα πιο εξοικειωμένη με το σώμα και τη σεξουαλικότητα της.


Όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά...
Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας δεν μας επιτρέπουν περιθώρια χαλάρωσης, αλλά αντιθέτως μας περιορίζουν σε μια κατάσταση διαρκούς άγχους. Η καριέρα είναι η βασική προτεραιότητά μας, ενώ η επαγγελματική μας εξέλιξη εξαλείφει και τις αμέσως επόμενες ανάγκες μας. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με κάποια επιμέρους  προβλήματα μέσα στη σχέση, μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στο σεξουαλικό κομμάτι της σχέσης (π.χ. ανύπαρκτη σεξουαλική επιθυμία, κάποια μορφή δυσλειτουργίας κτλ.).

Τί γίνεται όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά;
Ένα μη ικανοποιητικό σεξ, ιδιαίτερα αν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι. Ο άντρας νιώθει ανίκανος και ότι χάνει την ανδρεία του, ενώ η γυναίκα αισθάνεται μη ποθητή και αρχίζει να απομακρύνεται. Με τον καιρό και οι δυο απομακρύνονται από τη σχέση, σε σημείο μάλιστα να αναζητήσουν άλλους συντρόφους για την ικανοποιήση και την αυτο-επιβεβαίωσή τους.

Τα προβλήματα είναι για να λύνονται...
Το βασικό βήμα προς τη λύση είναι η συζήτηση. Απαιτεί αρκετό θάρρος και οικειότητα για να αναλύσουμε ένα τέτοιο θέμα αλλά πρέπει να γίνει άμεσα. Πρέπει να κινηθούμε, αρχικά, γύρω από τα προβλήματα της σχέσης μας, κατά πόσο δηλαδή αυτά επηρεάζουν την σεξουαλικής μας ζωή. Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να αναφερθούμε σε επιμέρους ψυχολογικά αίτια, όπως άγχος λόγω ανάληψης πολλών ευθυνών και κυρίως επαγγελματικών. Μόλις ανακαλύψουμε τη ρίζα του προβλήματος, από κοινού αποφασίζουμε για το πως θα κινηθούμε. Αν δεν υπάρξει καμία βελτίωση, είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό γιατί ίσως να πρόκειται για οργανικά αίτια.


Μια επιτυχημένη σχέση δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σεξ. Μια σχέση για να υπάρξει απαιτεί πλήρη και αμοιβαία συναισθηματική κάλυψη, και ίσως, επειδή κάτι τέτοιο στις μέρες μας είναι ακρετά σπάνιο, έχει καθιερωθεί πως το σεξ διατηρεί μια σχέση. Το σεξ ολοκληρώνει τη σχέση, σίγουρα χρειάζεται, όμως δεν αποτελεί τη βάση αλλά την κορυφή της πυραμίδας.